Home / Новини / Край на патентните дела между Samsung и Apple

Край на патентните дела между Samsung и Apple

 

От последните няколко дни имаме страхотна новина – пълна и безусловна победа в продължителните съдебни спорове между Samsung и Apple.  Първата новина дойде от САЩ. Федералното Патентното ведомство на САЩ (USPTO) е признало за невалиден патент № 7469381 на Apple за превъртане на списъци,  превод на документи , мащабиране и завъртане на сензорни екрани(List Scrolling and Document Translation, Scaling, and Rotation on a Touch-Screen Display). Поради „липсата на новост в решенията“, включително параграф 19, който се занимава с така наречения  ефект rubber-banding.

Например, при превъртане на страница в Safari за IOS когато до края на превъртането на страницата не спрете, страницата продължава да се излага на сив фон. Когато махнете пръста си, страницата се връща на мястото си. Точно този елемент,  доведе до съдебно производство в съда в Калифорния, а след това и до забрана на продажбите на Galaxy Tab. Така обвиненията към  Samsung за нарушаване на патенти са премахнати автоматично.

Втората новина не идва от къде и да е, а директно от Хага (Холандия). През септември,  Apple  дава на международен съд южнокорейския гигант, като завежда дело за нарушение на патента си  който е основна черта на всички съвременни смартфони – мултитъч.

 Днес стана ясно, че Apple е загубил съдебния  процес. Съдиите заявиха, че мултитъч е голяма и широко разпространена функция в смартфоните и Samsung нямат вина за нарушаване на патента. Представителите на южнокорейската компания заявиха, че са изключително доволни от решението на съда. Не е изненадващо, че от Apple отказаха да дадат каквито и да било коментари. Патентната система в сегашния си вид спира иновациите и технологичното развитие на устройствата. Патентите трябва да защитават разработчиците и инженерите, но не бива да пречат на лоялната конкуренция, и да се превръщат в инструменти на обвинения между големите компании.

About GP

Check Also

Apple може да се нуждае от Samsung и за iPhone 6

Въпреки упоритите опити да се откъсне от зависимостта си към Samsung при производството на процесори …