Home / Новини / Еврокомисар Нели Крус призова за край на роуминга в ЕС от догодина

Еврокомисар Нели Крус призова за край на роуминга в ЕС от догодина

e9ef6924e992b509488c167c54890f24

От следващата година да се сложи край на плащаните от европейските граждани такси за роуминг на територията на Европейския съюз и да се осигури равен достъп до интернет, призова в четвъртък в реч пред Европейския парламент комисарят по информационните технологии и вицепрезидент на ЕК Нели Крус. Според нея европейският телеком пазар трябва да се реформира така, че да обедини услугите в региона на общността.

По думите й така паневропейските оператори ще помогнат на своите потребители да се възползват от предимствата на един пазар без граници.

Това не е първата инициатива на еврокомисар Крус в сферата на телекомуникациите, целяща да улесни клиентите на телекомуникационни услуги и да облекчи сметките им. По нейно предложение бе въведен таван на цените за роуминг в Европа, който бе намаляван периодично по график. Въпреки че телекомите се съпротивляваха, регулацията бе одобрена от ЕК и доведе до съществено намаляване на сметките на европейските граждани, пътуващи до друга страна от ЕС.

Според Крус отпадането на цените за роуминг ще стимулира дигиталната икономика, ще създаде по-добри политически връзки и ще има социално отражение.

Идеята на еврокомисаря е операторите да таксуват клиентите по основните им тарифи, независимо че са на територията на друга държава от Евросъюза. Крус очаква отпор от страна на телекомите, но изрази надежда, че в крайна сметка ще се намери баланс по въпроса и ще се постигне съгласие.

„Ще се боря до последен дъх, за да осъществим това“, заяви Крус пред евродепутатите и посочи, че по време на преговорите по нейното предложение на първо място трябва да стоят интересите на жителите на Европа, а не бюрокрацията.

„В Европа не можем да си позволим безбройните и ненужни изкуствени препятствия, които стоят на пътя на единен пазар на телекомите“, допълни по-късно еврокомисарят в Туитър.

Нейната цел е предложението да бъде подписано и одобрено до пролетта на 2014 г.

 

  • Източник: Mediapool

 

About GP

Check Also

Apple може да се нуждае от Samsung и за iPhone 6

Въпреки упоритите опити да се откъсне от зависимостта си към Samsung при производството на процесори …