99,9% от новите вируси са насочени към Android

pic_3_27214

Ясно е, че с нарастването на популярността на една платформа се увеличават значително и опитите за компрометиране на сигурността й. Предвид това, че все повече използват смартфони, мобилните платформи са под непрекъсната атака и според данни на Kaspersky Lab рискът непрекъснато се увеличава. Според данни на компанията през първите три месеца на годината вирусите за мобилните платформи са се увеличили четири пъти, но 99,9% от новите попълнения са били насочени към Android.

Най-често се срещат троянските коне, като те представляват 63% от всички новорегистрирани вируси. От Kaspersky Lab са регистрирали 20 000 нови модификации на мобилни вируси, като през февруари само те са били 12 044, а през март – 9443. За сравнение, през 2012 г. от компанията са регистрирали общо 40 059 модификации на злонамерен софтуер и код, насочени към мобилни устройства. От всички регистрирани вируси около 91% са връзките, които имат за цел да подмамят потребителите. Най-голям е процентът на разпространение на вирусите в САЩ – 25%, докато след това са Русия с 19% и Холандия с 14%.

 

  • Източник: MobileBulgaria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>