Home / Android / Какви биват сензорните дисплеи?

Какви биват сензорните дисплеи?

Каква е разликата между капацитивни и резистивни дисплеи?

 

В наши дни сензорните екрани вече не са рядкост. На външен вид всички си приличат, но се различават като технология на изработка. В наше време най-разпространени са дисплеите, работещи на капацитивен и резистивен принцип, както и техните разновидности.

Мултитъч

Така се нарича технологията, позволяваща да се разпознават натисканията върху сензорния екран в няколко точки едновременно. Това естествено дава нови възможности за управление на устройствата. Пример за използване на технологията мултитъч е интерфейсът на Apple iPhone.

Капацитивни сензорни дисплеи

Сензорният екран, работещ на капацитивен принцип, реагира на докосване. Той представлява стъклен панел, покрит с прозрачен проводящ състав. В ъглите на панела са разположени четири електрода, към които се подава променлив ток. В момента, в който потребителят докосне с пръст екрана, електрическият заряд от проводящия слой се насочва към кожата. Контролерът на дисплея измерва силата на тока в четирите електрода – тя е пропорционална на разстоянието от ъгъла на панела до точката на докосване.

Като се съпоставят получените данни, могат да се получат точни координати за мястото на докосване. Сензорите, действащи на този принцип се усещат с пипане – те сработват от леко докосване, при това по-бързо и по-точно реагират на натиск с пръст, отколкото с нокът. Нещо повече, при използването на други предмети те не реагират, особено ако са непроводящи. По тази причина, телефон с такъв екран не може да се управлява с ръкавици. Освен това, при спадане на околната температура, електрическите характеристики на сензора се променят и екранът започва да работи по-лошо. Впрочем, този принцип се използва и в тъчпада на лаптопите.


Проекционно-капацитивни екрани

Съществува още една разновидност на капацитивния сензор – проекционно-капацитивен дисплеи. На обратната му страна се намира мрежа от електроди. В мястото на докосване с ръка се променя електрическия капацитет, а контролерът определя в коя точка на пресичане на електродите се е случило това и определя координатите.

Пример: Apple iPhone

Освен високата прозрачност и дълъг живот, подобни екрани имат и още две важни преимущества – защитното стъкло е направено доста здраво (и относително дебело) и поддържат мултитъч. Минусът на тези екрани е по-ниската точност в сравнение с обикновената капацитивна технология.

Резистивни сензорни дисплеи

На практика, резистивният сензор реагира на натиск. Екранът се състои от две пластини, между които се намира състав, който не провежда електрическия ток. Ако се докосне външната гъвкава (и прозрачна) пластина с пръст (или друг предмет – в този случай няма значение), пластините се допират и протича ток. За да определи мястото на докосване, контролерът по двойки измерва напрежението между електродите, разположени в краищата на дисплея.

Пример: HTC Touch Diamond

Особеност на резистивния дисплей е, че за да сработи е необходимо да се приложи физическо усилие, при това реагира по-добре на натиск с нокът, отколкото с пръст. Устройствата с резистивни дисплеи често се комплектоват с писалка (стилус). Тези екрани осигуряват по-висока точност на управление – с писалката може да се натисне дори пиксел, докато с пръст на капацитивния екран ще попаднете в доста голяма област.Поради постоянния си контакт с твърди предмети обаче, гъвкавата пластина бързо се покрива с драскотини. Именно с резистивни дисплеи са снабдени повечето мобилни устройства.

Други типове сензорни дисплеи

Съществуват и други сензорни технологии, някои от които доста екзотични. Например, използване на мрежа от инфрачервени лъчи или даже генериране на ултразвукови вълни. Има и системи с използване на камери, проследяващи движението (тук също се използва мултитъч), както и технологии с използване на тензопокритие, чиято деформация променя електрическото съпротивление.

 

About GP

Check Also

Официалните кадри на Xiaomi Mi5x издглеждат изключително

Xiaomi вече даде потвърждение това на официалната си страница във Facebook, че ще обяви MiUI …