Home / iOS - iPhone, iPad / Камерата на iPhone записва информация за посоката на снимане?

Камерата на iPhone записва информация за посоката на снимане?

mzm.lgowssyf.175x175-75

Ето нещо, което не знаехме. Когато снимаме снимка през вграденото в iPhone приложение „Камера“, то не само записва позицията ни (при положение че не сме изключили тази опция от настройките), но също така запаметява и информация относно посоката, в която снимаме, в метатага* на снимката. Тази странна функция беше забелязана от разработчика на приложението „PhotoMeta iPad app“ – Крис Корнелис.

PhotoMeta iPad приложението, което, както името подсказва, показва подробна информация за метатаговете на дадена снимка, като има и опция за показване на посоката на снимане върху картата.

Корнелис уточнява, че функцията за запис на посоката на снимане е налична само когато снимката е направена със стандартното, вградено в iPhone приложение „Камера“. Ако използвате други известни програми за снимане, като Camera+ или Camera Awesome, снимката няма да има данни за посоката. Същото важи и при редактирани снимки. Много от редакторите не съхраняват оригиналната разширена метатаг информация. Това изцяло зависи от приложението за редакция.

Следната снимка е направена с iPhone 5 и освен позицията на фотографа (червения пин), PhotoMeta използва и жълт цвят, за да покаже посоката на снимката. Червената елипса показва позицията на катедралата, но тя не част от приложението, а е добавена ръчно след снимане на снимката, за да покаже къде точно се намира катедралата.

Cathedral

Според Крис Корнелис, Apple са добавили тази функция в iOS 6 и е потвърдено, че работи на iPhone 5 и iPhone 4S, а Глайн Евънс, от iPhoneography потвърди, че работи и при iPhone 4.

PhotoMeta_1_130113

Можете да свалите PhotoMeta от следния линк. Тествайте сами дали ще работи и при вас.

➤ PhotoMeta for iPad ($2.99)

 

*метатаг – Метатаговете представляват допълнителна информация към даден файл, която е вградена към него. Например, метатаговете, вградени в дадена MP3 песен, се наричат ID3 и могат да съхраняват Изпълнител, Албум, Име на песен, Година на албума, Жанр, Коментар и други. По този начин ни улесняват да подредим песните, като ги филтрираме по даден жанр или година. При снимките, метатаговете се наричат EXIF. Има стандартна EXIF информация и разширена такава. Стандартната съдържа – Модел на камерата, размер на файла, резолюция на снимката и дата и час на снимане (които някои редактори също променят). Разширената информация не се запазва от непрофесионалните редактори. Тя съдържа – геопозиция (мястото, от което сме снимали снимката), информация за посока на снимане, честота на снимане, баланс на бялото, използване на светкавица (да/не), вид на осветеността, етикет, размер на лещата и множество други, в зависимост от класа на фотоапарата. Тази метатаг информация можете да видите (за Windows), като щракнете върху снимката с десен бутон, щраквате върху Properties, лента Details.

 

About GP

Check Also

BlackBerry Z10 vs iPhone 5 – Видео