Home / Новини / Краят на една Епоха !

Краят на една Епоха !

BlackBerry, Nokia, Motorola: Краят на една епоха

Канадската група BlackBerry съобщи в понеделник за придобиването си от инвестиционния фонд Fairfax за 4.7 милиарда долара. Зад тази новина прозира абсолютният провал на производителите, които не успяха да се борят срещу Apple и нейните конкуренти, коментира Huffington Post. За едно тримесечие BlackBerry продаде само 3.7 млн. телефони. Това е почти три пъти по-малко от броя на устройствата iPhone, продадени този уикенд (9 млн.), след стартирането на моделите 5c и 5s. Борсата илюстрира прекрасно този дисбаланс: сумата на изкупуването на BlackBerry е едва 1% от пазарната оценка на Apple. Отминаха времената, в които BlackBerry можеше са се гордее за това, че е въвела смартфоните на пазара на мобилни устройства. Оттогава изминаха цели десет години!

Какво очаква BlackBerry от тук нататък?

Подразделението за бизнеса на компанията е единственото, което се представи добре през тази година. Към това се добавя арсенал от технологични ноу-хау, свързани със сигурността при използването на мобилни телефони. Звезда преди 10 години, заедно с Nokia, Ericsson и Motorola, тези компании царуваха в един пазар, който не бе чувал за Apple или Google. Тук е тъжният край на царуването на тези имена „от слушалката“, които не разбраха накъде духа вятърът.

Nokia – телефонът на бъдещето принадлежи на Microsoft !

Малко като Барак Обама и неговия „блестящ“ BlackBerry през 2008 г., Nokia бе въплъщение на „яко“ през 90-те години. Появи се в „Матрицата“ като телефон на бъдещето. През 1984 г. снимка на Михаил Горбачов, който говори по мобилен апарат на Nokia става сензация. През 2007 г. финландската компания струваше над 100 милиарда долара. Шест години по-късно, тя бе купена за 7 милиарда евро от Microsoft. Натрупвайки загуби, Nokia започна да запада в момента, когато американската Apple, следвана от други производители на смартфони като Samsung, стартира с огромен успех iPhone Оттогава делът на финландската компания на пазара само ерозира, до точката когато бившият номер едно в света на мобилните телефони трябваше да разчита на най-ниския клас телефони, без интернет връзка, за да оцелее.

Ericsson бе погълната от Sony .

Кой си спомня днес за тениските с логото на спонсора на Олимпик Марсилия от 1997 г. до 2001? Това беше един от най-големите производители в света, преди Sony да застане начело през 2001 г., за да образува съвместното предприятие Sony Ericsson. Японският производител придобива 100% от акциите през 2011 г., откъдето идва и новата гама Sony Xperia. Sony-Ericsson изостава в смартфоните, преди да стартира Xperia . Марката доста се колеба, преди да заложи на Android за сметка на Symbian,-операционната система на Nokia.

Motorola се сриваше три години, преди да бъде купена от Google.

Историята на компанията, основана през 1928 г., е белязана от иновации. Едни от първите аудиорадиа и уокмени; през 1969 г., когато Нийл Армстронг стъпи на Луната, именно апарат на Motorola записа няколкото му думи. Първият мобилен телефон за широката публика, пуснат през 1983 г., също е на американската компания. Изпреварена от Nokia в края на 90-те години, комкпанията успя да постигне феноменален успех с Razr, последният голям хит на Motorola (2004). За четири години тбяха продадени 130 милиона копия на сгъваемия телефон. Оборотът на компанията нараства до 43 милиарда долара през 2006 г., една година преди iPhone. „Не сме виждали такъв пробив да се случва със смартфоните и 3G“, заявява през 2009 г. Грег Браун, главен изпълнителен директор по това време. За три години, пазарният дял на компанията обаче спада от над 22% до по-малко от 5%. Оборотът на подразделението за мобилни телефони намалява четири пъти, което води до значителни загуби (4.4 милиарда долара в периода между 2007 и 2009 г.) и преструктуриране. В крайна сметка Google купи Motorola през 2012 г. за 9.6 милиарда евро.

Alcatel бе продадена на Китай през 2004-а

Не можем да не си спомним и за Alcatel и неговия модел One Touch. Купено през 2004 г. в най-голяма дискретност, днес подразделението на мобилни телефони на Alcatel принадлежи на TCL.

източник: Profitbg

About GP

Check Also

Apple може да се нуждае от Samsung и за iPhone 6

Въпреки упоритите опити да се откъсне от зависимостта си към Samsung при производството на процесори …