Home / iOS - iPhone, iPad / Оптимизация на батерията на iOS

Оптимизация на батерията на iOS

 

 

 

Много от нас знаят, че в днешно време телефоните не са това, което бяха. Над 10 са главните функции, които изпълняват – телефон, фотоапарат, MP3 плейър, e-mail клиент, игрална конзола и др. Колкото повече използваме телефоните си, толкова по-често ги зареждаме, като с всеки цикъл на зареждане и разреждане използваемият капацитет на батерията намалява.

В този ред на мислене редица разработчици са пуснали свои приложения – за изключване на Bluetooth и Wi-Fi, когато не се ползват, намаляване на яркостта на дисплея и т.н. Това са  все функции, които можем и сами да изключим или променим. Една програма, обаче, ми хвана окото – Battery Doctor 2.7.8-48. Нормалната версия не е нещо особено – в .ipa формат е, тоест, не е необходим Jailbreak, но и не върши работа, различна от гореизброените функции. Pro-версията е тази, която ме грабна. Форматът ѝ е .deb, тоест, тук вече е необходим Jailbreak. При инсталиране се интегрира в системата и се стартира при свързване на зарядно (има опция за изключване). Разделя процеса на зареждане на 3 интервала:
1) Бързо зареждане, до около 80%  от телефона се зарежда с максимална скорост;
2) Продължение – с намалено темпо батерията достига почти максималния си заряд;
3) Бавно зареждане – когато батерията е почти пълна се намалява напрежението, за да продължат електроните да се движат и да се удължи живота на батерията.

Освен че по гореизброения начин се подобрява работата на батерията, друга полезна функция е падащото меню, което напомня SBSettings. Навсякъде и по всяко време можем с един клик върху иконката на батерията да активираме/деактивираме главните функции на телефона – Локация, 3G, Wi-Fi, Bluetooth.По същия начин може  да затваряме работещите приложения, дори и скритите (например Музикален плейър).

Приложението води пълна статистика за зареждането и разреждането на телефона – кога и за колко време е включен към източник на електроенергия. Също така дава информация на екрана при заключен телефон за текущия заряд и оставащото време до пълно зареждане.

 

About GP

Check Also

BlackBerry Z10 vs iPhone 5 – Видео