Home / Новини / Тим Кук в търсене на новия двигател за приходи

Тим Кук в търсене на новия двигател за приходи

Apple обещава нови продукти, които да „променят играта“

0000151899-articleКук: „Развитието на цената на акциите в последно време е разочароващо“. Снимка: Ройтерс

 

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук иска да запази имиджа на концерна като „задаващ тенденциите“. За тази цел трябва да помогнат и преносими, мобилни устройства, които вече са предвидени в портфолиото на компанията. По време на конференцията на  All Things Digital в Калифорния обаче Кук не пожела да даде подробности за тях, пише Wall Street Journal.
По време на конференцията Кук цитира проучвания, според които потребителите са много доволни от покупката на iPad и iPhone. „iPad заема сериозен дял от работата ми с компютър. Не чувам същото от потребителите на таблети с Android“, казва Кук по отношение на конкуренцията.
За новите продукти шефът на Apple се доверява и на нов мениджър – Лиза Джексън. До началото на годината тя е била президент на американската екологична организация EPA, и в Apple  ще отговаря и за проблемите, свързани с околната среда. По време на дейността си в EPA Джексън често бе критикувана. Докато президентът Барак Обама хвалеше ангажимента си към опазване на околната среда и насърчаване на здравната профилактика, а републиканците и някои индустриални лобитски групи порицаха регулациите, които тя предприе, като твърде строги. Това правило трудно създаването на нови работни места в САЩ.
Apple обаче показва задоволство от новоназначението. В прессъобщение концернът цитира Джаксън с думите, че е „впечатлена от това, което Apple прави и в момента по въпросите за опазване на околната среда“.
По-голямата част от речта си Кук посвети на това как Apple иска и може да запази статута си на задаваща тенденциите компания. Калифорнийският концерн се нуждае от нов генератор на приходи. След успехите с iPhone, iPod и IPAD компанията не е представяла принципно нов продукт на пазара. Кук обаче успокоява аудиторията: „Ние имаме някои революционни нововъведения в Apple“. Над тях групата е работила в продължение на известно време.
Кук даде и първи индикации за това докъде може да стигне пътуването на компанията: той даде висока оценка на „FuelBand“ на производителя на спортни стоки Nike. Това е малко устройство, което се носи на верижка и с което атлетите могат да проследяват изминато разстояние или консумираните калории. Тези мобилни устройства са важна област на технологичните разработчици, поясни Кук.
Наскоро представените от Google очила с вградена камера и интернет достъп не са заредили с ентусиазъм шефа на Apple, който не смятал, че тези очила са достатъчно атрактивни за масовата аудитория.
Изявленията на Кук са индикация, че спекулациите за носен като гривна за ръка миникомпютър на Apple може да се класифицират за истинни. Wall Street Journal писа още през февруари, че Apple работи върху устройство, което се носи на китката като часовник и има функции, подобни на тези на смартфон.
Въпросът на нови продукти занимава общността около Apple в продължение на месеци. Също така и цената на акцията е обременена от несигурността. От пиковата си точка през септември акциите на Apple се свиха с 37%, като в момента се търгуват за по 441,44 долара. Кук призна, че развитието на цената на акциите в последно време е разочароващо. „За инвеститорите, както и за всички нас“.

 

  • Източник: Investor

About GP

Check Also

Apple може да се нуждае от Samsung и за iPhone 6

Въпреки упоритите опити да се откъсне от зависимостта си към Samsung при производството на процесори …