Home / Новини / 10 причини да избереш iOS !!!

10 причини да избереш iOS !!!

 

Колкото и да е странно, доста хора нямат идея, че Android съществува, макар да са добре запознати със смартфоните!

По правило статиите, посветени на продукти и платформи на Apple, събират много повече хейтърски коментари, така че може просто да скролнете няколко пъти, за запретнете ръкави и да направите мръсно предложение на майката на автора.

 

1. Всичко работи

Най-изтърканото и най-относителното предимство на iOS все още в сила. Мобилната платформа на Apple е по-стабилна и лесна за използване от обикновените потребители спрямо всяка друга. Разликата спрямо Android става все по-малка с всеки изминал ден, но все още е достатъчно голяма, за да бъде отбелязана като предимство.

Ако искате да подарите смартфон на човек, който няма изявени интереси в областта на технологиите, най-добър избор бихте направили с iOS. Нещо повече – шансовете той/тя да прецака нещо софтуерно са сведени до минимум. Всъщност, може би не съществуват. Apple успешно прикрива сложния технологичен слой под лесния за използване интерфейс на iOS. Очакваме този факт да се затвърди с iOS 7.

2. Е***и многото приложения

Приложенията в Google Play може да са повече от тези в App Store, но огромна част от тях представляват уиджети, теми, тапети, рингтонове и разни неща, чиято функция не е особено ясна за обикновените потребители.

Разглеждайки съревнованието честно и при равни начала, App Store е много по-богат на приложения и игри. По-важно е обаче, че средното им качество е много по-високо, отколкото при всяка друга платформа.

Под iOS може да се наслаждавате на истински софтуерни шедьоври и, макар да са малка част от масата, те са много, наистина много повече от тези за Android. Основната причина е, че iOS разработчиците печелят повече заради по-ограниченото пиратство и по-привлекателния бизнес модел на Apple. Предоставените инструменти за разработка също са с поне една идея по-добри от тези за Android, и разбира се, Windows Phone.

3. iPad > всички

Крайно спорно е коя платформа за смартфони е по-добра, но дори заклети Google фенове признават, че iPad има известни позитиви пред таблетите с Android. Платформата на Google става все по-оптимизирана за таблети, но все още не е съвършено добро изживяване, особено за устройства от по-висок клас.

Основна вина за това има схващането на Google, че не трябва да съществуват отделни приложения за смартфони и таблети. Именно затова преобладаващата част от софтуерът в Google Play се визуализира уголемен на по-големи дисплеи, вместо да заема допълнителните пиксели.

Казано накратко, изборът между iOS и Android за таблети е много по-лесен, отколкото за смартфони.

4. Индустриален дизайн

В последните няколко тримесечия в Android сегмента се появява все по-секси хардуер – пример за това е HTC One. Преди още повече тримесечия Android можеше да се похвали със сериозно разнообразие на различните форм фактори, но постепенно това предимство умира.

Няма как да не признаем, че индустриалният дизайн на сър Джонатан Айв води индустрията. След анонса на първия iPhone дизайнът на всички смартфони от висок клас изведнъж се промени значително. Същото се отнася и за последното поколение, iPhone 5, което е един от най-добре изработените потребителски устройства в съвременната история на електрониката.

От другата страна стои основният му конкурент, Samsung Galaxy S4, изработен от обидно тънка пластмаса с хромирана рамка. Всъщност, не. Тя също е пластмасова. Но пък имитира хром добре, докато не се олющи.

5. Признание към иновацията

Споровете дали Стив Джобс и компания са измислили съвременния стандарт за смартфон или не са толкова ожесточени и смъртоносни, че е по-добре да не се впускаме в тях.

Истина е обаче, че смартфоните и таблетите преди намесата на Apple бяха доста, доста различни. Не е изключено да сте от онази малка група потребители, която уважава иновацията и се стреми да я подкрепя чрез изкараните си с пот не челото жълтици.

6. Интеграция

Притежанието на много Apple устройства има две основни последици. Познатите ви мислят за фанатик и животът ви става по-лесен.

Услугите и продуктите на Google и Microsoft напредват по-бързо от тези на Apple, ставайки въпрос за свързаност, но синхронът между iPhone, iPad, Mac и Apple TV все още не е постигнат в друга екосистема.

Кулминацията на съвършено лесната комуникация е AirPlay. Всеки мултимедиен поток или файл, който може да възпроизведете върху самото устройство, може да бъде стриймнат към Apple TV. Без нужда от инсталация на допълнителен софтуер.

7. Ъпдейти

Няма как да не сте чували за основния проблем на Android – фрагментацията. Тя се изрязва, както в непълна съвместимост за някои приложения, така и в закъснение или отсъствие на ъпдейти.

Ако днес си купите смартфон с Android 4.1 или 4.2 (което не е особено лесна задача), вероятно ще получите актуализация до 5.0, особено ако устройството е от висок клас.

Шансовете за повече версии обаче са минимални, освен ако не става въпрос за Nexus.

iPhone, iPad и iPod touch, от своя страна, осигуряват обидно дълга съвместимост. Пример е iPhone 3GS, който все още получава ъпдейти, макар да е модел на почти четири години.

8. Съвместимост

Освен ако не пазите ултрастарите си iPhone 2G (оригиналния iPhone) и iPhone 3G, не бива да се притеснявате за съвместимостта на приложенията. Apple не променя резолюциите на дисплеите на устройствата си на случаен принцип, а прави изчислени скокове, благодарение на които приложенията просто продължават да работят.

Разработчиците в App Store пък са едно от най-отдадените съсловия в софтуерния свят от тази и другата страна на Екватора. Достатъчно е Apple да представи нов модел iPhone или iPad, за да бъдат актуализирани всички себеуважаващи се приложения. При това за броени седмици, а понякога и за няколко дни.

9. Малък дисплей

Как можем да определим това като предимство. Лесно. Много потребители все още не са готови да носят 4.5, 5 или 6-инчово устройство в джоба си, още по-малко да говорят по него на публични места.

В Android сегмента обаче няма малки смартфони от висок клас, което ограничава избора. iPhone, от своя страна, стана малко по-висок през 2012 г., но все още е изключително компактен и тънък.

10. Батерия

Тенденцията за несменяеми батерии вече е доста разпространена и сред Android смартфоните. Някои потребители все още предпочитат да носят резервна, но, като цяло, все повече нямат проблем с вграден компонент.

През годините iPhone винаги е бил един от смартфоните с най-прилични животи на батерията. Не ни разбирайте погрешно – смартфонът на Apple също издържа обидно малко, но поглеждайки сравнително, е една от най-малките злини.

Смартфоните с огромни батерии имат и огромни дисплеи, а Android все още не е идеално енергийно ефективен. Изключение е Motorola RAZR MAXX.

 

Източник: bgtatko

About GP

Check Also

Apple може да се нуждае от Samsung и за iPhone 6

Въпреки упоритите опити да се откъсне от зависимостта си към Samsung при производството на процесори …