Home / iOS - iPhone, iPad / Evasi0n – Untethered джейлбрейк за iOS 6.0 – 6.1

Evasi0n – Untethered джейлбрейк за iOS 6.0 – 6.1

logo-evasi0n-icon

Ето, че след дълго чакане на джейла за iOS 6.0, отборът на evad3rs ни изненада още по-приятно – предостави ни джейлбрейк за iOS 6.1

Информация

Някои определят този джейл за „най-чакания джейлбрейк досега“, от една страна поради факта, че дълго време нямаше Untethered джейлбрейк за iOS 6, от друга страна поради разочарованието от измамническия DreamJB, който се очакваше да излезе покрай коледните празници миналата година, а от трета страна поради факта, че на сайта им беше обявено дата и час на пускане – Неделя, 20:00, а в ранния Понеделник все още не беше готов. С часове след това прогресът им седеше на 98-99% и хиляди потребители натискаха (натискахме) F5 с надеждата най-накрая да излезне линк за сваляне.

Ето че в късния Понеделник такъв наистина се появи. Голям процент от чакащите свалиха приложението, обновиха до iOS 6.1 и джейлбрейкнаха. Поради големия брой потребители, порталът за джейлбрейкнати приложения – Cydia – беше претоварен и множество хора се оплакваха от невъзможността да заредят Sources, да качат Appsync и други проблеми, свързани със Cydia.

Вчера, Сряда, 6-ти Февруари, нещата бяха по-спокойни и имах възможност лично да тествам новата система за джейлбрейк. Процесът изобщо не е сложен, буквално се изразява в натискането на един бутон, след което следва петминутно чакане, докато устройството се джейлбрейкне – снимка (3). На някои устройства е възможно да даде грешки в процеса на джейлбрейк, но са обяснени стъпките, които трябва да се направят за да се елиминират, на този адрес:

Джейлбрейк – въпроси и отговори (англ.)

jailbreak-ios-6

Предварителна подготовка и процес

Добре е, ако вашето устройство е с версия на софтуера, по-малка от 6.1, първо да бекъпнете цялата си информация, след което да форматирате вашето i-устройство, след което през iTunes да ъпдейтнете до 6.1, след което да джейлнете, да качите всички ъпдейти (ако има такива) в Cydia, да качите Appsync за iOS 4.0 – 6.0 (има го в repo-то на http://www.sinfuliphonerepo.com)  и да върнете бекъпа. След тази процедура трябва да ви се възвърнат всички контакти, съобщения, настройки и програми, само че вече сте с iOS 6.1.

 

Възможни проблеми

Ако досега никога не сте ъпдейтвали софтуера на вашето i-устройство, възможно е да се наложи да почакате повече време, докато Windows качи драйверите за DFU режим (режимът, който се използва за смяна на софтуер). iTunes е замислен с по-голямо време на timeout и просто изчаква инсталацията на драйверите, но някои от старите програми за джейлбрейк, като например redsn0w избиват в грешка – „Не е намерен телефон“. Можете да проверите статуса на инсталация на драйверите като щракнете стрелката до часовника в долния десен ъгъл на Start-лентата.

От екипа на evasi0n ни съветват да не джейлбрейкваме с evasi0n вече джейлбрейкнат телефон, тъй като това също може да доведе до проблеми – снимка (5).

Ако телефонът „забие“ на логото с ябълката на Apple, тогава просто трябва да се направи Hard-reset, което става чрез задържане на Меню-бутона и бутона за включване (за около 15-20 секунди).

Трябва да махнете код за отключване, ако имате настроен такъв. В противен случай evasi0n ще покаже грешката от снимка (4)

 

Лична имплементация

Както вече казах, вчера имах възможността да тествам този нов джейлбрейк. Тъй като не съм особен фен на бекъпите (винаги нещо се омазва, винаги крайния резултат не е това, което очаквам), реших да променя малко метода на бекъп. Първото, което направих, беше да включа iTools (не iTunes!), след което избрах всичките си приложения и ги експортирах заедно с данните им (всяко приложение съдържа „ядро“ и данни. Ядрото е, примерно, дадена игра, а данните към нея са персоналните рекорди и прогрес). След това си активирах синхронизацията през iCloud на контакти, настройки и съобщения. Не знам защо, заедно с тях ми се синхронизираха и приложенията, което аз не исках да става. Както и да е, малко по-надолу ще обясня как се оправиха нещата. След като се синхронизира всичко с iCloud, изтеглих си (пак през iTools) цялата музика, снимки, рингтонове и клипове на харддиска на компютъра. След това влязох в Settings – General – Usage – Reset и ресетирах всичко – данни, настройки, програми. След ресета, свързах iPhone-а към компютъра и ъпдейтнах към 6.1 (преди това бях на 6.0). Процеса отне някъде около 45 минути за сваляне, разархивиране и инсталиране на новата версия на операционната система. След като телефона се включи, ме попита за синхронизация към iCloud и Apple ID. Написах ги, започна да възвръща настройките (само тях засега) и телефона отново се рестартира (не се учудвайте, по-натам ще последват още рестарти). След включването изписа – Вашия iPhone беше успешно обновен. От тук ни изпраща в менюто, където една по една започват да се появяват иконките на приложенията, които сме имали. Да, обаче кракнатите приложения избиват в грешка, защото нямаме право да ги свалим от сървъра на Apple. В такъв случай отиваме в Settings – iCloud и натискаме червения бутон Stop synchronization. Връщаме се в менюто и забелязваме че всички иконки на приложенията са изчезнали. Супер! Точно това исках! От тук включих evasi0n и след като го разчете натиснах Jailbreak. Почаках около 5-10 минути, телефона се рестартира 3-4 пъти, след което ме накара да включа новата иконка, която беше направило в менюто. Натиснах я, след което продължи с джейла, рестартира се още веднъж и готово – телефона вече беше джейлнат. Първото нещо, което направих, беше да вляза в Cydia и да изтегля ъпдейта на evasi0n, както и Appsync for iOS 4.0 – 6.0. Инсталирах ги, след което пуснах отново iTools, маркирах всичките приложения в папката, в която ги бях запаметил и ги „провлачих“ върху Applications секцията. Малко по малко всички приложения с данните към тях се инсталираха. Съобщенията, настройките, обажданията и контактите се бяха синхронизирали през iCloud, музиката и снимките лесно се копираха, отново по метода на провлачването върху съответната секция. Резултатът – същия телефон като преди, но с по-нова операционна система и без наложителността от компютър за включването му.

 

Сваляне и повече информация

Evasi0n може да бъде свален от официалния сайт , или тук за Windows, MacOS и Linux

Можете да намерите повече информация на български в темата в нашия форум тук, или да прочетете страницата за често задавани въпроси (FAQ) тук

 

Снимки

(натиснете за уголемяване)

evasi0n-02-700x505(1) Еvasi0n в режим на очакване на устройство

evasi0n_iOS_6.1_jailbreak_iphone4_1

(2) Вече свързания, не-джейлбрейкнат iPhone 4

evasi0n21

(3) Устройството, в процес на джейлбрейк

evasi0n-jailbreak

(4) Грешка при настроен код за отключване на устройството

gsmarena_002

(5) Грешка при вече джейлбрейкнато устройство. Тук джейла е възможен, но не се препоръчва.

About GP

Check Also

Android продължава да доминира достигайки 70% пазарен дял за миналата година

    Според нови данни от анализатора Strategy Analytics почти 2 пъти повече Android устройства са …