Google Nexus смартфоните са винаги на ниво, защото все пак става дума за нещо представено от Google.

Първият смартфон Nexus – Nexus One е устройството за истински маниаци. Продава се директно от Google и никога не постига масивни продажби, но той е показал на света истинската сила на Android.

Вече има няколко модела Nexus от почти всяка една известна марка, произвеждаща смартфони като: HTC, Samsung, Asus и LG. Все пак е странно, че Motorola, която сега е част от Google не присъства в този списък.

Nexus 4 е един от тези редки устройства които очакваме с нетърпение и напълно задоволяват очакванията ни.

LG не е имал чак толкова добри телефони. Разбира се Optimus 4 X HD е доста приличен, но това е твърде малко и твърде закъсняло в сравнение с това, което вече има на пазара.

 

 

 

Може би най-лошо пазената тайна след излизането на iPhone 4 е тази на Nexus 4. По подобие на iPhone 4, който беше забравен в бар и Nexus 4 имаше тази съдба. Още от тези снимки смартфонът изглеждаше хубав, но когато вземете Nexus 4 в ръце е направо красив.

 

 

 

 

Размерa на Nexus 4 e 133.9 x 68.7 x 9.1 мм , което означава, че е подобен на предшественика си.Този обаче е далеч по-зашеметяващ на вид и усет.
Предната част е от Corning Gorilla Glass 2 в черно. Нещо като iPhone 4, но само малко по-хубаво (наясно сме, че е въпрос на мнение, поздрави за iFans!)
Хромираната блестяща рамка се простира към задната част на телефона. Гърбът му е привлекателен макар и с необичайния си вид, заради  тези блестящи точки.

Със своите 139 g. Nexus 4 не е лек телефон, но е достатъчно солиден, за да затвори устата на тези, които казват, че Android устройствата изглеждат като играчки.

Екранът е невидим, когато е изключен, но когато свети, може да се изненадате от този 4.7 инчов True HD IPS Plus красавец. Резолюцията му е 768 x 1280 пиксела с гъстота на пикселите 318ppi.

 

Заобления ръб отстрани на дисплея, го прави да изглежда дори още по – красив. Това е едно от нещата, които наистина трябва да се видят, за да се оценят.
3.5 мм. жак за слушалки е разположен отгоре, бутоните за управление на звука и микро СИМ слота са от лявата страна, а микро USB порта и няколко винта отдолу. Бутонът за заключване/стартиране е разположен в горната дясна част. Удобно място, но не и ако работите с дясната ръка.
Задният капак не се отваря, което означава, че няма как да свалите батерията или да добавите допълнителна памет. Батерията с 2100mAh e може би достатъчна, но факта, че няма micro SD слот е обезпокоителен. По въпроса от Google заявяват, че няма такъв слот, защото това е „объркващо“. Но за тези с много съдържание, които не могат или не искат да държат файловете си онлайн, това е истинска болка.
От LG са се постарали, като са добавили  DC-HSDPA връзка, най-новата интеграция на Android Jelly Bean 4.2, чипсет от Qualcomm Snapdragon, четириядрени 1,5 GHz процесор, A-GPS с GLONASS и NFC чип.
Това, което го прави толкова сладък е цената. Нека посочим, че като свободен апарат, HTC ONE X с подобни характеристики в САЩ струва около $ 637.
И докато миналата година Galaxy Nexus струваше около $ 477, този чисто нов модел, на Nexus 4 е на почти невероятна цена от $ 299  за 8 GB версия и $ 349 за 16 GB.  Да точно така, по-новият Nexus е по-евтин от стария.
Не може да подценяваме колко революционно е това и как Google са успели да го постигнат. Те или продават на загуба, или тази цена е вид протест срещу прекалено завишените цени на някои устройства. Това се възприема и като предимство на Nexus 4 пред конкуренцията.

 Nexus 4 интерфейс ревю

Ключовото за успеха в продажбите на Nexus серията винаги е било това, че той стартира с една съвсем нова версия на Android.
Миналата година видяхме Ice Cream Sandwitch, година преди това Nexus S стартира с Gingerbread.
Google вече представи Jelly Bean на Nexus 7 таблета по-рано тази година и все още Android 5.0 Key Lime е мираж, но все пак Google пусна няколко нови функции върху Jelly Bean 4.1 и я представи като Android 4.2 за Nexus 4.
Разликите между двете Jelly Bean версии са малки, но ефективни. 
Google въведе нова клавиатура, която поддържа Swipe функцията. 
Също така са добавени и някои функции „откраднати“ от Samsung и HTC като Toggles към лентата за известия. Това позволява бърз контрол на нещата като Bluetooth, Wi-Fi и яркост, без да се налага да преминавате през един милион менюта.
Другата нова функция е Daydream. Това е една странна идея – телефона преминава в режим на заспиване на светлината, като показва скрийнсейвър вместо да се изключва.


Очевидно повечето от нас просто ще изключат екрана веднага,когато Nexus 4 не се използва, за да спести енергия.
Но за времето,когато телефонът е свързан към Docking станцията или е на зарядно може да избирате между албуми със снимки, цветове, часовник и др. Това е едно от онези неща, които изглеждат доста красиво, но в действителност, само 0,5 % от потребителите някога ще ги използват.