Apple ще направи няколко съвсем малки, но важни промени в начина, по който iPhone се свързва със спешните номера. Промяната ще влезе в сила първо в САЩ с тел. 911, съобщава BusinessInsider.

Apple ще ползва системата RapidSOS, която вече се ползва и от Uber, за да предава допълнителна важна информация към операторите в спешните центрове. Камерафонът ще разпознава набирането към спешния номер и автоматично ще предава по интернет допълнителна информация за местоположението на устройството на базата на GPS и безжичните мрежи.

Точността на местоположението ще е в радиус 50 метра. Apple казва, че информацията би могъл да се използва само и само за спешни случаи. Новата функция е автоматична и не изисква никакви допълнителни действия от потребителите. Тя ще е част от iOS 12, която излиза официално тази есен и от сега нататък е одобрена от американската Федерална комисия по комуникации.

До този момент тази година Apple лансира подобна функционалност в още 80 държави чрез платформата AML (Advanced Mobile Location). Тя е съвместима с европейския единен номер са спешни повиквания 112, като компанията изчислява, че с помощта на системата само в Европа ще бъдат спасени 7500 живота в рамките на следващите 10 години.