Home / iOS - iPhone, iPad / iPhone 5 – Факти и Характеристики (Видео)

iPhone 5 – Факти и Характеристики (Видео)

Да започнем от начало…

В първите месеци на 2012г всички брандове заковаха пазара с нови устройства от висок клас, какъвто се води и iPhone. Но, разбира се, от Apple спазиха традицията и изчакаха месец Септември. През това време се носиха слухове, че от Apple са взели вече решение и ще добавят към новия iPhone 5 по-голям дисплей, както и някой подобрени софтуерни и  хардуерни възможности. Спекулациите бяха много, но само някой от тях се оказаха верни. След премиерата на устройството всички видяхме какво е добавено и какво липсва, какво не ни харесва и т.н., но какво стана след това? Премиерата приключи, устройството беше обявено публично, бяха определени и дати за евентуалната му продажба, но по някаква причина, малко след това заводите на Foxconn преустановиха работа заради „Стачки“. Но дали това е истината?

Възможно ли е от Apple да имат проблем като цяло със самия производствен процес или наистина стачките не са изкуствено подтикнати? Въпросите са много, а от компанията Apple не дават ясен отговор! Едни от най-засегнатите от липса на бройки от новия iPhone 5 сме ние. В България Телекомите мълчат по-въпроса, защо имат ограничен брой само от 16гб версия на iPhone 5, тук-там може да изскочи някоя бройка 32гб, а 64гб версия я няма никаква. Отговора на тези въпроси ще остане загадка, но това, което се вижда е, че за пореден път нашите Телекоми ни подведоха с премиерата на смартфона, а всъщност го нямат в наличност. Надяваме се след като от Apple смогнат с производството, възможно най-бързо то да достигне и до нас в повече количества.

Да се върнем на устройството, повечето от нас в началото не видяха нищо по-различно от предходния модел на iPhone (4,4s) с изключение на вече големия 4-инчов екран. За Apple това най-вероятно е било голяма крачка, понеже от компанията винаги са искали потребителя да е доволен от ползването на устройството, а именно дисплея играе важна роля за това. Навигирането с пръст по дисплея на iPhone 5 става също толкова лесно, както i при всички останали модели iPhone. Факт е, че повечето брандове вече разчитат на голям дисплей и са подсилени с голяма хардуерна мощ. Тук смело можем да кажем, че при iPhone 5 нещата са също толкова сериозни, както i при Android телефоните от висок клас. За сега хората, които са успели да се сдобият с бройка, не се оплакват от кои знае какви проблеми, както беше при 4s.

При iPhone 5 има 3 главни проблема: Лесно се драска отстрани и отзад, някой потребители пък се оплакват от деформация на екрана след натискане, а други имат проблем с виолетов оттенък на снимките, при снимане с камерата. Като цяло първия проблем не е неразрешим и ако се върнем година-две назад, ще се сетим как от Apple решиха проблема с антената на iPhone 4. Купувате си кейс за устройството и този проблем изчезва. Предполагаме, че следващите партиди iPhone 5 вече ще са с доста по-високо качество на изработка, и матовото покритие няма да се драска толкова лесно. Вторият проблем с деформацията на дисплея е малко спорен, понеже до момента има само няколко такива оплаквания, и е възможно проблема да се дължи на дефектни бройки, а не както се говореше, че Apple отново са се издънили с хардуерната част.

Третият важен проблем беше открит в камерата, хора твърдят че докато снимат видео или се мъчат да заснемат снимка, се появява виолетово отражение по снимката, което разбира се няма да е приятно ако е така. Това твърдение също не можа да разклати репутацията на новия смартфон, понеже както в предния случай, така и тук, много малко потребители са забелязали да имат същия проблем, а такива проблеми се наричат „от локална важност“, което значи, че не е масово явление. Сега да обърнем внимание и на положителните неща в устройството. Както вече споменахме iPhone 5 притежава един прекрасен 4-инчов ретина дисплей, с по наситени цветове от предходния модел на компанията.

Новият дизайн е повече от изящен, както винаги Apple несъмнено успяха да ни впечатлят с дизайнерските си умения. Смартфонът може да се похвали и с нов дизайн на: говорителите, док конектора и ново разположение на микрофона за изолиране на шума при разговор. Също така, към комплекта на телефона са включени нов тип висококачествени слушалки, специално изработени за iPhone 5 и бъдещите им модели. Другото ново в смартфона е, че то работи с nanoSIM, което позволява устройството да е по-тънко и някой промени в местоположението на хардуера, който е вместен в корпуса. Цялата окомплектовка на модела е в стил Apple, без излишна притруфеност (с което други брандове не могат да се похвалят).

За софтуера вече казахме, че не сме изненадани понеже по него има малки промени, но колкото и да са малки, за някои от нас те са значителни. Новите благинки, които предлага устройството, ще задоволят и най малкия каприз на всеки, който иска да притежава това устройство. За финал ще кажем само, че очакваме с нетърпение следващата година, понеже вече се заговори за iPhone 5s. Твърденията са, че той ще нападне пазара още в началото на 2013 г., което е спорно твърдение, но ако слуховете се окажат верни, това значи, че ни очаква нова посока в бъдещите премиери на всички устройства на компанията.

 

________________

ХАРАКТЕРИСТИКИ

***

 

 Ревю (English)

 

About GP

Check Also

BlackBerry Z10 vs iPhone 5 – Видео